sunnuntai 29. toukokuuta 2016

KonMari


Kirja nimeltä KonMari oli äärimmäisen mielenkiintoinen, joskaan ei sellainen, joita tyypillisesti luen. Kirja nimittäin kertoo siivouksesta ja tavaroiden järjestämisestä.
Kirjoittaja Marie Kondo on Japanissa iso nimi ammattijärjestäjänä. Hänet on myös listattu Time-lehden sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon 2015.
Mua itseä ahistaa sekasotku ja yletön tavarapaljous ja pari vuotta sitten aloitin projektin tavaramäärän karsimiseksi. Erään tuttavan suosittelemana sitten lainasin tämän kirjan. KonMari tarkoittaa yksinkertaisesti Marie Kondon menetelmää tavarapaljouden hallitsemiseksi.
Testasin menetelmää lakanoilla ja pyyhkeillä sekä oman vaatekaappini sisällöllä. Oli hauska huomata, miten omien vaatteiden kohdalla tuo kysymys ilon tuottamisesta toimi. Liinavaatteissa kyse oli ehkä enemmänkin siitä, että mikä määrä niitä oikeasti riittää tämänkokoiseen perheeseen vierasvara huomioiden. Liinavaatteita lähti keräykseen n. 50 kappaletta.

Vaatteeni mahtuvat kolmelle hyllylle.
Omiin vaatteisiin ainakin minulla on selvästi jonkinlainen tunneside. Nykyään vaateostoksillakin kysynkin itseltäni, tuleeko tästä minun uusi lempivaatteeni. Jos vastaus on ei, vaate jää kauppaan. Tällä hetkellä en tietääkseni tarvitse mitään uusia vaatetta, joten minua tuskin nähdään kesän alennusmyynneissä. Parin tunnin työllä karsin n. 55 vaatekappaletta, vaikka vaatemääräni oli jo kutistunut parin vuoden takaisesta oleellisesti. Kuva tuloksista löytyy Facebook-sivultani. En edes tiennyt omistavani 18 vyötä! 
KonMari opettaa myös viikkaamaan vaatteet kaappiin asiallisesti, ja toden totta: Karsimisen ja tehokkaan asettelun ansiosta aiemmin seitsemän epäjärjestyksellistä hyllyä täyttäneet vaatteeni mahtuvat nyt kolmeen tasoon! Vetolaatikoita voisi vielä harkita.
Kolmas tärkeä opetus kirjassa (menetelmän ja viikkauksen lisäksi) on se, että joka ikiselle tavaralle pitää olla oma paikka, muuten ne jäävät ajelehtimaan ja pikkuhiljaa kotisi palaa kohti kaaosta.
Voisin kuvitella, että isoa osaa ihmisistä kirjan aihe ei välttämättä kiinnosta, mutta jos epäjärjestys ja tavarapaljous ottavat päähän, kirja on todellakin lukemisen arvoinen. En olisi uskonut, että lykkään nukkumaanmenoani aamuyölle sen takia, että saan lukea kirjaa siivouksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti